Наші новини

logo nmc 01 18

  

30 листопада 2022

Засідання обласної методичної секції педагогічних працівників професій будівельного напрямку

 

   29 листопада на базі навчально-практичного центру будівництва і дизайну Свалявського професійного будівельного ліцею відбулося засідання обласної методичної секції педпрацівників професій будівельного напрямку. На засідання винесено питання використання можливостей навчально-практичних центрів для впровадження в освітній процес новітніх виробничих технологій із застосуванням сучасного обладнання, інструментів та матеріалів. У зібранні взяли участь викладачі спецдисциплін і майстри виробничого навчання п’яти закладів професійної (професійно-технічної) освіти області, де здійснюється підготовка з відповідних професій.
   Відкрив засідання її керівник – заступник директора з навчально-виробничої роботи Хустського професійного ліцею Волощук М.О., який розповів про створення в закладах професійної (професійно-технічної) освіти навчально-практичних центрів галузевого спрямування, де для учнів проводяться практичні заняття, а дорослі підвищують свою кваліфікацію або проходять перепідготовку. Також він акцентував увагу присутніх на основних завданнях навчально-практичних центрів, а саме: сприянні підвищенню професійної підготовки слухачів закладу, перепідготовці незайнятого населення, тобто співпраці з центрами зайнятості, підвищенні кваліфікації, стажуванні робітників підприємств, організації стажування майстрів виробничого навчання.
   З метою впровадження в освітній процес новітніх виробничих технологій із застосуванням сучасного обладнання, інструментів і матеріалів, поширення інноваційних виробничих технологій на базі Свалявського професійного будівельного ліцею був створений навчально-практичний центр будівництва та дизайну, з оснащенням якого учасників зібрання познайомив заступник директора з навчально-виробничої роботи ліцею Дрозд І.І.
   Майстер виробничого навчання цього ж ліцею Динис В.В. продемонстрував можливості навчально-практичного центру для впровадження в освітній процес новітніх виробничих технологій, провівши майстер-клас «Виготовлення 3D-панелей».
   На засідання секції були запрошені регіональні менеджери ПрАТ «Ганза-Україна» Микитанієць Андрій і Єжик Едуард, які презентували сучасні лакофарбові матеріали.
   Відкриття навчально-практичних центрів дозволило майстрам виробничого навчання й самим набувати умінь і навичок роботи на новому обладнанні, освоювати сучасні технологічні процеси. Таку можливість мали учасники секції, які на визначених місцях відпрацювали вправи з оштукатурювання прямолінійних стін декоративними та спеціальними штукатурками.
   Російсько-українська війна внесла свої корективи в наше життя. Після повномасштабного вторгнення в трудове законодавство введено поняття «часткових кваліфікацій». Вони не є альтернативою повній кваліфікації, так як є ризик втратити якість, фаховість кадрів. Однак, якщо розглядати часткові кваліфікації як елемент гнучкості кваліфікацій, інструмент для кар’єрного зростання людини, то вони цілком задовольняють і роботодавця і працівників, адже дозволяють роботодавцям працевлаштовувати за частковими професійними кваліфікаціями, а людям – швидко підвищувати свою кваліфікацію.
   Враховуючи всі фактори Свалявський професійний будівельний ліцей долучився до реалізації проєкту німецького товариства міжнародного співробітництва «Професійне навчання з питань енергоефективності в Україні», спрямованого на навчання викладачів щодо впровадження сучасних освітніх програм із питань енергоефективності. Ліцей обрав для впровадження навчальний курс «Передові системи термомодернізації будівель і споруд», педагогами розроблено робочий навчальний план із врахуванням додаткових компетентностей та часткових кваліфікацій, що впроваджуватимуться в рамках цього проєкту. Заклад отримав право на проведення навчання із здобуття додаткових кваліфікацій у сфері енергоефективності та енергозбереження після підписання між ним і німецьким товариством Меморандуму про взаєморозуміння.
   Про все це на завершення зібрання розповів викладач спецдисциплін ліцею Шестак В.П.

budiv 1 22budiv 2 22budiv 3 22budiv 4 22budiv 5 22
       budiv 6 22budiv 7 22budiv 8 22budiv 9 22budiv 10 22

Савченко Т.Л., методист
навчально-методичної кабінету

Прочитано 134 разів

Копірайт ©

© 2016 НМЦ ПТО

Усі права на інформацію належать Навчально-методичному центру професійно-технічної освіти у Закарпатській області

Адреса НМЦ ПТО

88006 м. Ужгород,
вул. Будителів 3/1
тел.: (0312) 66-83-09

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

http://zpto.in.ua/

skype: nmc_pto

Пошук місцезнаходження

на мапі

Графік роботи

Понеділок - четвер: 8.00 - 17.00

П’ятниця: 8.00 - 15.00

Обідня перерва: 12.00 - 12.45

Вихідні: субота, неділя

Лічильник відвідувань