Наші новини

logo nmc 01 18

  

11 березня 2024

Шануймо слово Кобзаря!

Ти нам залишив прагнення високі,
Шляхи священні, по яких іти,
Твого сумління й мужності уроки
Ми бережем і будем берегти.
Микола Палієнко

sevchenko 8 24Щороку, 9 березня, не лише в Україні, а й в усьому світі вшановують пам'ять геніального поета і художника, мислителя і громадського діяча, видатного сина українського народу – Тараса Григоровича Шевченка.

Тарас Шевченко – це не минуле, а сьогодення для України, адже саме він відіграв ключову роль у формуванні національної свідомості та ідентичності українського народу.

Минуло 210 років від народження Великого Кобзаря, проте кожне слово, написане поетом, і досі не втратило своєї актуальності. Ім’я його стало символом України, а слова «Борітеся – поборете!», викарбувані у серці кожного патріота, вражають своєю глибиною, надихають сьогодні воїнів ЗСУ до боротьби за свободу і незалежність, на нові перемоги і звершення.

Вшановували пам’ять художника слова, патріота України – Тараса Шевченка заклади професійної (професійно-технічної) освіти області, де організовано низку літературних, мистецьких та інформаційних заходів.

У читальній залі бібліотек розгорнуто тематичні виставки «Вшанування пам’яті Великого Кобзаря», книжкові виставки-панорами «Художник з душею поета», тематичні експозиції.

У рамках Шевченківських днів проведено тиждень філологічних дисциплін; різнопланові заходи за темою «Тарас Шевченко: багато талантів одного митця», зокрема: літературну вітальню «Поетичний світ Кобзаря», історичний дайджест «Борець за волю України»; літературний діалог «Сторінками творчості Тараса Шевченка»; квест «Шевченко знаний і незнаний», гру-квест «Шевченкіада»; Шевченківські читання, конкурс читців-декламаторів «Шевченкове слово в віках не старіє»; урок-спогад «Вклонімося світлій пам'яті поета»; виховні години «Крізь віки і крізь літа звучать Шевченкові слова», «Тарас Шевченко – син українського народу»; гру «Тарас Шевченко: міф/факт», інтерактивні біографія та вікторини; організовано перегляд відеоматеріалів: підбірку відеороликів, на яких твори Шевченка «осучаснено»: музичне виконання поезій «Думи» та «Заповіт», мультфільм до вірша «Садок вишневий коло хати», декламування Богданом Ступкою «Мені однаково» тощо; з яких здобувачі освіти дізналися про маловідомі сторінки непростого життя поета, його самобутній світогляд, художньо-мистецькі уподобання і таланти.
Цікавим та змістовним був відеоряд: «Знавці життя й творчості Т.Г. Шевченка»; Кобзартест «Чи добре знаю я Шевченка»;

Тиждень філологічних дисциплін; «Челендж віршів з нагоди 210 річниці народження Тараса Григоровича Шевченка»; заочна подорож «Стежками Кобзаря», віртуальна галерея «Мальовниче перо Шевченка»; поетичний альбом «Тарасові музи»; Літературна студія «Шевченко закликає, Україна перемагає!» тощо, де з вуст здобувачів освіти, педагогічних працівників ЗП(ПТ)О звучало і живе Кобзареве слово, яке, незважаючи на плин років, продовжує торкатися душі кожного українця, його твори виступають могутнім джерелом натхнення для боротьби, самопізнання та єднання.

І нехай у кожного в серці запанує та велика любов до України, історії її народу, яку проніс через своє життя титан духу, провидець і пророк Тарас Шевченко.

Ганна ДЕМЧИШИН, методист
інформаційно-аналітичного кабінету

sevchenko 1 24sevchenko 2 24sevchenko 3 24sevchenko 4 24sevchenko 5 24sevchenko 6 24
  sevchenko 7 24sevchenko 9 24sevchenko 10 24sevchenko 11 24sevchenko 12 24sevchenko 13 24
 

Прочитано 48 разів

Копірайт ©

© 2016 НМЦ ПТО

Усі права на інформацію належать Навчально-методичному центру професійно-технічної освіти у Закарпатській області

Адреса НМЦ ПТО

88006 м. Ужгород,
вул. Будителів 3/1
тел.: (0312) 66-83-09

Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

http://zpto.in.ua/

skype: nmc_pto

Пошук місцезнаходження

на мапі

Графік роботи

Понеділок - четвер: 8.00 - 17.00

П’ятниця: 8.00 - 15.00

Обідня перерва: 12.00 - 12.45

Вихідні: субота, неділя

Лічильник відвідувань